• naglowek waski

Protokół Walnego Zebrania (WZ) Członków Stowarzyszenia Weteranów Polskich Formacji Granicznych odbytego 21.09.2023 roku

PROTOKÓŁ
Walnego Zebrania (WZ) Członków Stowarzyszenia Weteranów Polskich
Formacji Granicznych odbytego 21.09.2023 r. w Górze Kalwarii

PORZĄDEK ZEBRANIA

1. Otwarcie Zebrania
2. Wybór przewodniczącego
3. Wybór protokolanta
4. Wybór Komisji Skrutacyjnej będącej jednocześnie Komisją Uchwał i Wniosków
5. Sprawozdanie Zarządu
6. Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej
7. Głosowanie absolutorium dla Zarządu
8. Zgłaszanie uchwał i wolne wnioski
9. Zamknięcie Zebrania.

Zebranie rozpoczęło się w II terminie od godz. 19.00. W Walnym Zebraniu uczestniczyło dwunastu członków, ponadto siedmiu członków złożyło pełnomocnictwo do głosowania w ich imieniu (lista obecności i pełnomocnictwa w załączeniu). Ze względu na wcześniejszą sytuację związaną z pandemią Zebranie objęło okres lat 2021 – 2023.

Otwarcia Zebrania dokonał prezes Waldemar Bocheński. Następnie wybrano przewodniczącego WZ w osobie prezesa Waldemara Bocheńskiego i protokolanta WZ – Marię Rubas.

Członkami Komisji Skrutacyjneji Uchwał wybrano Kolegów Dawida Boryczko i Krzysztofa Szepiela. Wszyscy funkcyjni członkowie WZ zostali wybrani jednogłośnie.

W związku z wcześniejszym przygotowaniem sprawozdania Zarządu i rozesłaniem tekstu do członków Stowarzyszenia pocztą elektroniczną, zebrani postanowili, że nie będzie ono odczytywane na zebraniu, a po głosowaniu jednomyślnie przyjęli jego treść (sprawozdanie Zarządu w załączeniu).

Prezes poinformował zebranych o proponowanym i wstępnie uzgodnionym ze Strażą Graniczną programie obchodów 100. rocznicy powołania KOP (program obchodów rocznicowych w załączeniu), emisji monety okolicznościowej NBP we wrześniu 2024 roku (korespondencja z NBP w załączeniu) oraz o tym, że dzisiejsza Konferencja Naukowa p.t. „Losy żołnierzy polskich formacji granicznych w II wojnie światowej, zorganizowana wspólnie z IPN i OK GK, pod Patronatem Honorowym Komendanta Głównego Straży Granicznej, w której tak liczny udział wzięli funkcjonariusze Straży Granicznej z wielu Oddziałów i młodzież, stanowiła uroczyste otwarcie obchodów 100-lecia powołania KOP.

Ponadto prezes poinformował zebranych, że następnego dnia wraz z wiceprezesem A. Olichwirukiem spotkają się z Komendantem Głównym SG gen. dyw. SG Tomaszem Pragą w celu omówienia i uszczegółowienia współpracy przyobchodach. Podczas spotkania przewiduje się także omówienie przygotowań do ekshumacji we Francji szczątków gen. bryg. Jana Kruszewskiego, Dowódcy KOP w latach 1930-1939, i zorganizowanie uroczystego, należnego gen. Kruszewskiemu, pochówku na Cmentarzu Powązkowskimw Warszawie oraz sporządzenia filmu o generale. Rodzina generała  upoważniła Kol. A. Olichwiruka, przewodniczącego zespołu o roboczej nazwie „Powrót Generała”, do jej reprezentowania i załatwienia formalności w procedurze ekshumacyjnej.

Kol. A. Olichwiruk poinformował o potrzebie podpisania porozumienia przez SWPFG z IPN, SG i Fundacją Pamięci Narodów, a prezes W. Bocheński o tym, że nasza wystawa "Konie w formacjach granicznych 1918-1939", przygotowana we współpracy z Muzeum Łazienki Królewskie,była dotąd prezentowana w czterech ośrodkach w Polsce (MŁK w Warszawie, Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej w Przemyślu, Nadbużański Oddział SG w Chełmie, Muzeum Rodziny Pileckich w Ostrowi Maz., a w dniach 16-17 września w Konsulacie Generalnym RP w Ostrawie na największym pikniku militarnym w Europie zorganizowanym z okazji Międzynarodowych Dni NATO. Wystawą są już zainteresowane następne miejscowości w Polsce i Czechach. W kolejności wystawa będzie prezentowana: w Częstochowie z okazji oficjalnego otwarcia Placówki SG, w 18 Pułku Logistycznym w Łomży i w Górze Kalwarii.

Po odczytaniu protokołu Komisji Rewizyjnej przez jej przewodniczącego Jana Nikołajuka, zebrani jednogłośnie udzielili absolutorium Zarządowi.

Kol. A. Olichwiruk zaapelował do zebranych o przekazywanie informacji dotyczących obchodów 100-lecia KOP w swoich środowiskach.

Kol. D. Boryczko poinformował zebranych o tym, że gmina Byczyna otrzymała środki w ramach dotowanego projektu obejmującego wykonanie muralu upamiętniającego Straż Graniczną II RP, w najbliższym czasie przedstawi dodatkowe informacje na ten temat.

Na tym niniejszy protokół zakończono, Komisja Skrutacyjna, Uchwał i Wniosków została rozwiązana, a protokół podpisano. Do protokołu dołączono załączniki, o których mowa w treści protokołu.

Protokolantka                                                     Przewodniczący Zebrania

Maria Rubas
Waldemar Bocheński

Galerie fotografii

Zapra­szamy do zapo­zna­nia się
ze sta­rymi foto­gra­fia­mi
­For­ma­cji Gra­nicz­nych.

Obejrzyj galerie +

Kalendarium '92-'23

Od wielu lat uczestniczymy
w wydarzeniach krzewiących wiedzę historyczną.

Przejrzyj kalendarium +

Nasze artykuły

Wydajemy publikacje prasowe, książkowe oraz Jednodniówki SWPFG „Ślady Pamięci”.

Czytaj artykuły +

Polecane linki

Zapraszamy do zapoznania się z inicjatywami oraz publikacjami polecanymi przez SWPFG.

Przejrzyj linki +